|
|
Döden, döden, döden...
Visste du att det var så Astrid Lindgren inledde sina dagliga telefonsamtal med sina systrar? Så var det liksom överstökat. I sommar har döden kommit lite för nära då jag förlorat två fina vänner alldeles för tidigt. Nu när vi dessutom överösts av nyheten om Svennis bortgång i dagar blir det ännu mer påtagligt på något vis.
|
Lisa och Helene, ni kämpade två helt olika kamper och nu har ni fått ro. Även om det inte talas om er i tv så kommer ni bägge att vara innerligt saknade av så många. Sov gott kära vänner.
|
Det blev ingen munter inledning på veckans brev, men ibland är det bara så. Jag får försöka göra en Gardellsk vändning här nu. Han vänder förvisso alltid åt andra hållet, från skratt till gråt. Får öva på det... Trots bedrövelser så fortsätter solen att skina över Stockholm som vore det högsommar, underbart.
|
Efter tre veckors förkylning och hosta från djupaste helvetet rent ut sagt var jag i måndags och igår äntligen tillbaka i simhallen och fräste runt en timme per dag, urskönt. Jag tänker att eftersom Sarah sköter det där med OS så himla bra gör jag nog som Stenmark och satsar på veteran-VM till nästa år! Har inte bestämt gren ännu men det kommer :) Så, nu går vi friska och vältränade in i september och en minst sagt fullspäckad vinprovarmånad. Du kommer väl?
|
|
|
|
|
|
Jag fortsätter att påminna om att det finns platser kvar på den andra veckan i Priorat till våren.
|
En fantastisk resa där vi får prova viner från inte mindre än fyra vinregioner och i alla färger, vi besöker en massa härliga vingårdar och får även ett dygn på egen hand i underbara Barcelona.
|
Ta chansen och följ med, nu får vi inte hålla hotellrummen alltför länge till!
|
Du kommer absolut INTE ångra dig, jag lovar :) Livat, glatt och gott!
|
|
|
|
Jag ska inte plåga er med mer kräfttjat, men jag vill gärna ge mailadressen till min bästa "langare", hans kräftor är helt makalöst goda, både signalkräftor från Vättern och havskräftor. Per kommer varje fredag till Stockholm nu under högsäsong och ungefär var tredje vecka sedan under resten av året. Han har fiskar, röror, skaldjur i säsong, så gott allting. Maila pers.skaldjur@gmail.com och hälsa från mig så hamnar du på hans maillista och får besked när han är på ingång.
|
|
|
|
|
Sommelierskan tipsar om
tre viner som nästa vecka hamnar i det fasta sortimentet som uppdateras på måndag.
|
Jag vet att jag för bara några veckor sedan fräste om detta kommande släpp, och jag tycker fortfarande att det är mycket trista grejer. Av 39 viner kommer ungefär hälften på burk, box och PET så miljöarbetet fortsätter, faktiskt endast 12 som kostar under 100 kr, och så finns några som jag tänker prova :)
|
Äntligen får jag nog säga, släpps en Fiano i fasta sortimentet. Fiano är en syditaliensk liten druva, en riktigt glad päronkaramell från Kampanien. Jag hoppas att vinet visar druvan från en fin sida.
|
Ingen skräll att jag sedan slår ett slag för en favorit från Österrike, en ny Riesling från det svåruttalade Jurtschitsch.
|
Slutligen en annan favoritdruva, Grenache. Här serveras den fatlagrad från varma Swartland i Sydafrika. Kan bli bra, kan bli platt fall.
|
|
|
- Calamoresca, Fiano, Italien #20097
|
- Jurtschitsch Riesling Platin, Österrike, #20102 149 kr
|
- Nederburg Winemasters Grenache, Sydafrika #2264 109 kr
|
|
|
|
För finsmakaren gäller det att sitta klistrad vid datorn kl 10.00 imorgon bitti då dessa två raringar från magiska Champagne Deutz släpps som webblanseringar. Väldigt få flaskor så det gäller att ha tur om man lyckas klicka hem någon:
|
Cuvée William Deutz 2014, 1 899 kr
|
156 flaskor kommer till Sverige.
|
Sparas med fördel minst fem år.
|
Amour de Deutz Rosé 2013, 2 340 kr
|
|
|
|
|
Tack för detta året!
Sommelierskans Veckobrev har som bekant nyår den 1 september så tack alla för att ni hängt med ännu ett år. Och jag blir alldeles överlycklig över hur många som fortsätter att prenumerera, så väldans kul. Det blir självklart inte något uppehåll mellan årgångarna här, utan om två veckor kommer ett nytt brev till er som följer med in i år fyra. Glöm inte att maila mig om du vill ge bort en gratisprenumeration till en vän, det är inte för sent ännu!
|
|
|
|
|
|
|
September är en minst sagt fullspäckad månad i källaren och den börjar redan den första, på söndag, med del ett av en bubbelkurs ( del två och tre i oktober och december). Champagne & andra bubblor är namnet och på söndag koncentrerar vi oss på hur man gör mousserande vin och de mest välkända bubblorna, de från Frankrike, Italien och Spanien framför allt. Ännu finns plats för några fler så hojta till!
|
Den 11 september ska det skava i tandhalsarna när vi pratar tanniner och provar sträva viner, en prövning helt enkelt! På fredagen i samma vecka blir det galapremiär för AW hos Sommelierskan med quiz. Fina priser i potten och frågorna kommer att handla om allt mellan himmel och jord, inte bara om vin.
|
Det är också uppstart för Old School i september, lunchprovningarna, och den 18 september blir det vitt & fräscht från hela världen i glasen.
|
Nyfiken på vin? 2.0, andra delen av grundkursen i vin handlar om rött, rosé och sött vin. Självklart kan du boka in dig på den även om du missat del ett.
|
Lite annat finns också på menyn som du ser och jag hoppas verkligen att något passar dig i tid och smak. Läs hela höstens kalendarium för säkerhets skull.
|
Hjärtligt välkommen till gamla stan!
|
|
|
|
|
PS... Höstens första POPUp bokad - 10 september
|
|
|
Just som bläcket torkat och jag var på väg att skicka ut detta blev det klart att höstens första POPUp blir ett vinmakarbesök från Italien! Och det om bara två veckor :)
|
får hit Chiara Cialovich från Abruzzerna så kom och lyssna på henne, och prova hennes viner på bland annat Montepulciano och Pecorino.
|
10 september kl 18.00 395 kr
|
Pangpris på grund av kort varsel :)
|
|
|
|
|
I fredags drog AW-säsongen igång i källaren och jag ber er notera imman i nederkanten på mina brillor :D Det var fullsatt till sista stol, och stimmigt som sig bör. Det finns ingen hejd på hur poppis de här fredagarna blivit, frågan är bara varför jag inte började med dem tidigare!?! Hur som helst superkul, och på fredag är det dags igen!
|
I höst kommer jag att köra lite provningar på Spritmuseum också, något jag är väldigt glad över. Jag älskar själva museet och det ska bli finfint att få vara en del av det konceptet. Kanske kommer ni även hitta mig arbetandes i reception & entré lite då och då, om jag hinner mellan provningarna. Bra att det bara är en kort båttur mellan gamla stan och Djurgården.
|
Återigen TACK alla för att ni läser mina brev med glädje, kommer på mina provningar, peppar mig att fortsätta med det jag tycker är så kul. Utan er blev det inget av nåt.
|
Nya friska tag på "nya året", hörs då,
|
|
|
|
|
|
|
|