Vinho Verde, en oas för kropp och själ

Alvarinho redo för skörd

Jag befinner mig just nu i Portugal med en glad grupp vinälskare. Vanligtvis åker jag till Duorodalen och så även denna gång, men vi började med två dagar i Vinho Verde, längst upp i norra Portugal, precis på gränsen till Spanien. Här är det druvan Alvarinho som står i centrum och den är redo att skördas vilken dag som helst nu. Alvarinho har en smakprofil som påminner om den österrikiska nationaldruvan Grüner Veltliner men åldringspotential som en bättre Riesling.

Minho som området heter är som en grön oas och här livnär sig många på det de själv odlar och man byter även råvaror med varandra, ett riktigt bra miljötänk som kommit ur att det är en av de fattigaste regionerna i landet. På vingårdarna blir man mottagen med enorm generositet och allt är genuint och rustikt, och vackert! Missa inte denna pärla på din nästa resa till Portugal!

Druvorna odlas på ett sätt jag aldrig sett tidigare, rankorna är höga som träd och klasarna sitter långt upp. Här är klimatet är fuktigare än på många andra ställen och man behöver skydda druvorna från detta genom att låta dem växa högt och få både mycket sol och vind. En annan, ännu viktigare, anledning är att man dessutom nyttjar jorden under och mellan vinrankorna att odla andra grödor och för att ha sina ankor och höns sprättande. Grymt smart, eller hur?

Typisk vingård i Vinho Verde

Kungen av Alvarinho, Anselmo Mendes, har spenderat 30 år med att studera druvan och dess egenskaper, hur den växer i olika jordmån och hur den åldras. Vi är enormt tacksamma att han gav oss en hel eftermiddag av sin värdefulla tid. Hans Contacto finns på hyllan på Systembolaget, missa inte den! Och så finns det lite andra godbitar i beställningssortimentet.